Powiązania narządów jamy brzucha z układem mięśniowo szkieletowym
wstęp do manipulacji wisceralnych
Celem usługi jest przygotowanie uczestników do samodzielnego, manualnego oddziaływania na poszczególne narządy układu pokarmowego poprzez naukę anatomii, topografii, palpacji wraz z badaniem poszczególnych części układu pokarmowego (przełyk, żołądek, wątroba, dwunastnica, jelito cienkie i grube), a także uświadomienie zależności narządów i organów układu pokarmowego z układem mięśniowo-szkieletowym człowieka.
Instruktor prowadzący szkolenie:
Marcin Bebelski
Osobą, która poprowadzi kurs, jest Marcin Bebelski, który swoje doświadczenie zdobył przez wieloletnią pracę w prywatnych i państwowych ośrodkach usprawniania leczniczego. Świadczy własną praktykę fizjoterapeutyczną i osteopatyczną. Jest uczestnikiem wielu szkoleń z zakresu fizjoterapii i osteopatii.
Korzyści płynące z ukończenia kursu
Uczestnik kursu po przeprowadzonym instruktażu:
- nabywa i wykorzystuje zasady BHP, niezbędne do wykonywania pracy w sposób bezpieczny dla siebie, innych i otoczenia,
- określa wskazania oraz przeciwwskazania do wykonania manipulacji wisceralnych,
- poznaje anatomie, topografie oraz metodę palpacji układu pokarmowego człowieka,
- potrafi przeprowadzić badanie poszczególnych części układu pokarmowego oraz manualnego oddziaływania w celach poprawy ich funkcji,
- rozpoznaje objawy będące wskazaniem do pracy z konkretnym narządem lub tkanką obwodową, uzupełnione o diagnostykę funkcjonalną,
„Pasja rodzi profesjonalizm, profesjonalizm daje jakość, a jakość to jest w życiu luksus”
Harmonogram Kursu
Blok I – Wstęp. Anatomia i topografia układu pokarmowego człowieka
- przełyk, żołądek, wątroba
- dwunastnica , jelito cienkie i grube
Blok II – Badanie postawy człowieka w kontekście dysfunkcji układu pokarmowego.
- Oglądanie i badanie postawy ciała człowieka z przodu, tyłu i z boku
Blok III – Manualne badanie jamy brzucha (Palpacja)
- przełyk, żołądek, wątroba
- dwunastnica, jelito cienkie i grube
Blok IV – Techniki mobilizacji i manipulacji narządów układu pokarmowego
- przełyk, żołądek, wątroba
- dwunastnica, jelito cienkie i grube